Haber Detayı
08 Ocak 2020 - Çarşamba 10:53 Bu haber 272 kez okundu
 
2019 Yılında 5 Bin Ton Üretim Yaptık
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, 2019 yılında 28 firmanın 5 bin 200 ton üretim yaptığını söyledi.
EKONOMİ Haberi
 2019 Yılında 5 Bin Ton  Üretim Yaptık

 

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, kentin en önemli sektörlerin bir tanesi olan pestil köme sektörünün hızla gelişerek ilin tanıtımına büyük fayda sağladığını belirtti.

GTSO Başkanı İsmail Akçay, pestil köme sektörün 28 firma ile 5 200 tün ürün üretildiğini belirterek gazetemize yaptığı açıklamada, bu sektörde çalışan kişi sayısına bakıldığında 1.500 kişi olmasının önemli bir rakam olduğunu kaydetti.

‘İstihdam Her Geçen Gün Büyüdü’

Başkan Akçay, “Pestil Köme sektörümüz hem sağlamış olduğu istihdam hem de her geçen büyüyen ekonomik değeri ile birlikte şehrimizin adeta koşan ve gelecekte çok büyük bir değere sahip olacağına inandığım sektörlerin başında gelmektedir. Türkiye pazarındaki pestil ve kömenin yüzde 90'ının şehrimizde üretilmektedir. Şehrimizde üretilen pestil ve köme sadece yerel ve iç piyasaya değil artık dünyaya ihraç ediliyor ve şehrimize önemli bir katma değer sağlıyor” diye konuştu.

İhracat 99 Bin 504 Dolar

2019 yılı baz alındığında ihracat rakamlarının 99 bin 504 dolar olduğuna değinen Başkan Akçay, “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi odası bizlerde bu ürünlerimizi dünyaya tanıtmaya ve bu ihracat oranlarını daha üst seviyelere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle "Gümüşhane Pestil ve Köme ile Dünyaya Açılıyor" adıyla yürüttüğümüz UR-GE projemiz kapsamında 5 ülkeden 7 farklı sektör temsilcisini şehrimizde ağırladık ve üretim tesislerimizi gezdirdik. Yine bu projemiz kapsamında şehrimize davet ettiğimiz yabancı sektör temsilcileri ile Gümüşhaneli firma temsilcilerine yüz yüze iş görüşmeleri yapma fırsatı sağladık. Ayrıca projemizde yer alan firmalarımızın temsilcileri ile birlikte Azerbaycan ve Dubai’de önemli gıda fuarlarını ziyaret ederek yurt dışında da ikili iş görüşmeleri yapmalarını ve ürettiği ürünleri tanıtma imkanı sağladık” ifadelerini kullandı.

Akçay, “Geçmişte özellikle kışlık çerez olarak evlerde yapılan ve gelen misafirlerimize ikram edilen ve yöresel bir ürün olan pestil ve köme’nin şimdi ise şehrimize ve ülkemiz ekonomisine sağlamış olduğu katma değeri konuşuyoruz” dedi.

‘Bölgesel Kalkınmayı Lokomotif Haline Getirmeliyiz’

Gümüşhaneliler olarak Pestil köme sektörümüz başta olmak üzere tüm yöresel ürünlerimize daha fazla sahip çıkmalı ve ekonomik açıdan katma değeri daha yüksek olan birer değer haline getirilmesi gerektiğini ifa eden eden Başkan Akçay,  “Pestil köme sektörümüzün göstermiş olduğu gelişim ve değişim süreci bunun en büyük örneğidir. Pestil Köme sektöründe olduğu gibi yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmalı ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi haline getirmeliyiz.  Pestil köme sektöründe inovasyonda bir ilki gerçekleştirdik. Bu inavasyon ilimiz girişimcisinin çok önemli bir başarısıdır. Evlerimizde çerez ve ikramlık olarak tükettiğimiz pestil kömeyi ticari bir ürün haline getiren ve ilimizde pestil köme sektörünün bu günlere gelmesinde önemli bir emeği olan öncü kuruluşumuz kral pestil köme firmasını tebrik ediyor, ayrıca üretim yapan 28 firmamıza da tek tek teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Şeker Fasulyesinin Üretimi Hedeflenen Yıllık Miktar 2000 Ton

Başkan Akçay,” Yıllık üretim miktarı yıllık bazda 1200 ton olarak hesaplandığı ve istihdamda şehir halkı için önemli ekonomik potansiyele sahip olduğunu bunun yapılan hesaplamalar neticesinde şehre önemli katkılar sağladığı’’ açıkladı.

Şeker Fasulyesi Tamamen Doğal ortamlarda ve Hayvansal Gübre ile Üretildiğinin altını çizen Başkan Akçay, “İl içerisinde bulunan ve rakımları 1800 m ile 2700 m arasında değişen üretim sahası iklim şartlarının uygunluğu bakımından önemli bir yere sahiptir. Şeker Fasulyesi Torul, Kelkit ve köylerinde üretilmekte bunun yanında tamamen doğal ortamlarda ve Hayvansal Gübre kullanılarak üretildiğini her hangi kimyasal gübrenin kullanımı söz konusu değil” dedi.

Akçay, ‘’Gümüşhane ekonomisinin büyük bir bölümünü kapsayan Gümüşhane Dut Pestili, ve Gümüşhane Köme’si istihdam alanın en önemli sahalarındandır. Şehirdeki firma sayılarının artması neticesinde, insan kaynaklarına olan gereksinim artmaktadır. Firma sayıların artması ile kaynak arayışı orantılı orandadır. ’Firma sayısı 50 ye yaklaştığı buna bağlı olarak üretimin 5000 ton olduğu buna bağlı olarak ihracattın üretime oranla az olduğunu belirterek bunun yaklaşık olarak 1000 tondur. Toplamda istihdam alanı 3 bin ton pestildir” dedi.

Akçay sözlerini şöyle tamamladı;

“Gümüşhane’de bugüne kadar Gümüşhane Dut Pestili, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Sironu, Kelkit Zilli Kilimi, Kürtün Araköy Ekmeği, Gümüşhane Şeker Fasulyesi ve Kelkit Şeker Fasulyesi coğrafi işaret tescil belgesi alan ürünler arasında yer alırken, Kelkit döneri, Gümüşhane Kuşburnusu, Gümüşhane Kanzılı Börek, Gümüşhane Yufka Tatlısı, Gümüşhane Deleme Peyniri için coğrafi işaret tescil belgesi süreci devam ediyor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , 2019, Yılında, 5, Bin, Ton, , Üretim, Yaptık,
Yorumlar
Haber Yazılımı