Haber Detayı
22 Mayıs 2019 - Çarşamba 10:54 Bu haber 498 kez okundu
 
Obezite ve Süt Günü
SAĞLIK Haberi
Obezite ve Süt Günü

Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Zeynep Burcu Kurt, Avrupa Obezite Günü ve Dünya Süt Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Kurum sitesinden yaptığı açıklamada, obezite ve sütün önemine değinen Kurt, obezitenin dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu söyledi.

Sağlık İçin Hareket Et

Diyetisyen Kurt, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite vücuttaki yağ miktarının sağlığı bozacak düzeyde artması olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'ini, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bireylerde bu değerler arası yağ miktarı normal kabul edilirken oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde30'un üzerine çıkması obezite olarak ifade edilmektedir. Obezitenin bir diğer göstergesi ise beden kitle indeksinin 25 ve üzerinde olmasıdır” dedi.

“Obezitenin Sebepleri Henüz Tam Olarak Belirlenemedi”

Kurt, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Obezitenin sebepleri halen tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile yetersiz fiziksel aktivitenin temel oluşturulduğu kabul edilmektedir. İlerlyen yaş, cinsiyet, genetik, hormanal ve metabolik etmenler, psikolojik problemler, kullanılan ilaçlar, doğumlar, sigara ve alkol kullanımı da obeziteye sebep olan önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite hem vücut sistemlerinde hem de kişilerin ruhsal durumunda  olumsuz etkiler yaratarak birçok sağlık problemine sebep olmaktadır. İnsilün direnci, tip 2 diyabet, kanser türleri,  hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, ruhsal rahatsızlar obezitenin sebep olduğu en sık karşılaşılan rahatsızlıklara örnek olarak verilebilir.”

“Ülkemizdeki Durum”

“Ülkemizde yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 sonuçlarına göre obezite görülme sıklığı erkeklerde yüzde 20.5, kadınlarda ise yüzde 41 olarak belirlenmiş olup toplamda toplumun 30'unun fazla kilolu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Verilere bakıldığında ülkemizde obezitenin önemli bir sağlık sorunu haline geldiği, kilolu insan sayısının fazla olduğu görülmektedir.          Obeziteden korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite yapma alışkanlığının kazanılması temel yapı taşıdır. İdeal kilo ağırlığının kişiye özgü olarak belirlenmesi, ideal kiloya ulaşma sürecinin hekim kontrolünden geçtikten sonra diyetisyenler tarafından planlanması kişilerin kilo problemi olmadan sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerini sağlayacaktır. Bulaşıcı olmayan hastalıkların en önemli sebebinin obezite olması ve kişilerin yaşam kalitesini etkilemesi sağlıklı bir ömür sürmede obeziteden korunmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Her bireyin kendisi değerlendirmesi adına obezite veya fazla kilo konusunda problemi olup olmadığını belirlemesi açısından en kolay yöntem olan beden kitle indeksini hesaplaması tavsiye edilmektedir. Kilonun kilogram cinsinden değerinin boyun metre cinsinden değerinin karesine oranlanması ile çıkan sonuç olarak ifade edilen beden kitle indeksi 18.5-24.9 arasında olmalıdır. Bu aralığın altında ya da üstündeki değerler sağlık açısından iyi olmamakla beraber kişlerin hekim kontrolünden sonra diyetisyen ile görüşmesi sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olacaktır.”

“Sağlıklı Yaşam İçin Süt İçin”

Süt için de değerlendirmelerde bulunan Diyetisyen Kurt, şu ifadeleri kullandı: “Süt ve süt ürünlerinin sağlığımız için gerekli olan enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biridir. Süt; protein, karbonhidrat, yağ grubu ile minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesi oldukça önemlidir.Süt ve süt ürünleri enerji ve besin ihtiyacını karşılamada hem çocuklarda hem de yaşamın her döneminde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda büyüme ve gelişme oldukça hızlı olup, besin öğelerine olan gereksinim yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu sebeple okul çağı çocuklarının günde 2-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmesi tavsiye edilmektedir.”

“Süt ve Süt Ürünlerinin Faydaları Nelerdir?”

Sütün faydalarını da belirten Kurt, “Büyüme ve gelişmeyi sağlar, beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır.  Göz, deri ve diş sağlığını korur, diş çürüklerini önler. Hücre, doku, kemik, saç ve tırnak oluşumunda rol alır ve hücreleri onarır. Kolesterolü ve tansiyonu düşürür. Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar. Kasları güçlendirir, kemikleri sertleştirir ve kemik erimesini önler. Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. İİshali tedavi eder. Mide rahatsızlıklarını giderir. Sindirim sistemini düzene sokar. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. -Kilo kontrolünü ayarlar. Enerji verir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Sağlığımız için yaraları saymakla bitmeyen süt ve süt ürünleri tüketiminin önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır. Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.”

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Obezite, ve, Süt, Günü,
Yorumlar
Haber Yazılımı