Haber Detayı
13 Ocak 2021 - Çarşamba 09:16 Bu haber 1539 kez okundu
 
Siyez Buğday Gümüşhane’ye Umut Olacak
Gümüşhaneli Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Metin Öztürk, Muğla’da Kiraladığı Arazide 7 Bin Yıllık Siyez Buğdayı Yetiştirdi.
EKONOMİ Haberi
Siyez Buğday Gümüşhane’ye Umut Olacak

Gümüşhaneli Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Metin Öztürk, Muğla’da kiraladığı arazide 7 bin yıllık Siyez buğdayı yetiştirdi. Kayseri’de yapılan arkeolojik bir kazıda bir küp içerisinde bulunan buğday tohumlarını alarak bahçesine eken Öztürk, Siyez buğdayının Türkiye’de buğday üretimine umut olacağını belirtti. Yapısı bakımından verimi gayet yüksek olan buğday tohumlarından Gümüşhane’ye de gönderen Öztürk, Gümüşhane’de buğday üretiminin artacağını söyledi.

Muğla’da yaşayan Gümüşhaneli Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Metin Öztürk,  Muğla’nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide 7 bin yıllık Siyez buğdayı ekti. Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday ve arpa taneleri çıktığını duyan Metin Öztürk, bu tohumların peşine düştü. Yapılan incelemelerde 7 bin yıllık olduğu belirlenen tohumları Türkiye’de ilk olarak arazisinde ekmeye başlayan Öztürk, büyük verim aldı. Ürettiği Siyez buğdayının veriminin çok yüksek olduğunu söyleyen Öztürk, bu tür ile Türkiye’nin buğday ihtiyacının karşılanabileceğini ve ihraç ürünü olarak da kullanılabileceğini söyledi. Hakiki Anadolu buğdayı ‘Siyez’ tohumlarını tarlasına ekip çoğaltan Öztürk, tek bir buğday tanesinden yüzlerce ürün elde etti. Hasadın başarılı olmasıyla, Siyez buğdayı tohumunu Türkiye’nin değişik şehirlerine ve Gümüşhane’ye de gönderdi. İlk olarak Şiran ilçesinde bulunan çiftçilere gönderilen tohumla birlikte, Gümüşhane buğday üretiminde önemli bir gelişme kaydedecek.

Gümüşhane’de Yaygınlaştırabilirsek Büyük Verim Elde Ederiz

Türkiye’de 7 bin yıllık Siyez buğdayı üretimini ilk olarak kendisinin yaptığını söyleyen Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Metin Öztürk, “ Ben bu buğday tohumuna ilk ulaştığımda hemen bilgi toplamaya başladım ve 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumu olduğunu belirledik. Bu tohumun dünyanın birçok bölgesinde olduğunu ama Türkiye’de ilk defa benim çalışmalarım neticesinde ortaya çıktığını öğrendim. Bununla ilgili araştırmalar yapıldı ve besin değerinin çok yüksek olduğu bize söylendi. Buğdayda en önemli kriter kromozom sayısı ve bizim ürettiğimiz Siyez buğdayında 28 adet kromozom bulunuyor. Ben de bu buğdayı organik olarak yetiştiriyorum kimyasal hiçbir tarım ürününe başvurmadan. Bu buğdayı ben buldum ve bu çalışma Türkiye’de bir ilk. Ben bu tohumu Gümüşhane’ye de gönderdim. Gümüşhane’de bunu yaygınlaştırabilirsek büyük verim elde ederiz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Buğday İhtiyacını Kısa Bir Sürede Karşılar

Üretiminde hiçbir kimyasal ürün kullanmadığını söyleyen Dr. Metin Öztürk, devlet desteği ile birlikte Siyez buğdayının Türkiye’nin buğday ihtiyacını kısa sürede karşılayabileceğini belirtti. Öztürk, “Hiçbir kimyasal kullanmadan organik gübre, keçi gübresi, solucan ve yarasa gübresi ile üretimi sağlıyorum. Normalde yağmur sularıyla kendi kendine büyüdüğünde bire 2- 3 bin verirken, özel olarak her gün sulama yöntemiyle bu buğday bire 8 bin verdi. Tane buğday, toprakta ortalama 20 kardeş sürgünle dışarıya çıktı. 2 metreyi geçen her sürgün üzerindeki başakların ise en az 40 taneden oluştuğunu gördüm. Bazı başaklar o kadar büyük oluyor ki, dalı dayanmadığından, aşağıya bile sarkıyor. Devlet desteği ve biraz daha bilgi donanımı ile bu buğdayın üretilmesi halinde Türkiye’nin buğday ihtiyacının bir iki yıl içinde karşılanabileceğini düşünüyorum. Önemli miktarda ihraç bile edilebilir” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane’de Verimi Arttıracak

Gümüşhaneli Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Metin Öztürk  tarafından üretimi sağlanan Siyez buğdayının Gümüşhane’ye katma değer sağlayacağını  düşünen Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu (GÜDAP) tohumları Gümüşhane’ye getirerek, ekim yapan çiftçilere dağıtacak. GÜDAP adına konuşan dernek sözcüsü Maden Mühendisi Süleyman Koç, “ Şu anda tohumlar bizlere gönderildi. Bu tohumları biz ekim zamanında kendimiz ekmek üzere, çoğaltmak amacıyla bir ekim yapacağız. Bunun için gidip mayıs ayında Şiran’da kendi tarlalarımıza süreceğiz. Tarla sürüldükten sonra ekim ayında da sürdüğümüz tarlaya ilk tohumları ekeceğiz, doğal gübreyle yapacağız. Bu ektiğimiz tohumları çoğalmış olarak alacağız ve bir dahaki ekim sürecinde isteyen çiftçilere ücretsiz bir şekilde vereceğiz. Çok büyük oranda verimi arttıracak. Bizim bölgemizde ektiğimiz buğdaylardan çok daha verimli. 7 bin yıllık bir mazisi var ata tohumu bölgemize büyük bir gelir sağlayacak. Şu an da var olan obezite ve diğer tarzlarda hastalıklarda yer alan glüten ve benzeri oranların yüksek olduğu kimyasal tohumların verdiği zararları vermeyecek çünkü üretiminden itibaren doğal ve organik olarak yetiştiriliyor. Sindirimi de kolay bağırsakları zorlamadan metabolizmanın hızlıca çalışmasını sağlıyor. Sağlık açısından hiçbir zararı olmayan bir ürün” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Siyez, Buğday, Gümüşhane’ye, Umut, Olacak,
Yorumlar
Haber Yazılımı